سرعت گردش پول (Velocity) چیست؟
سرعت گردش پول، معیاری است که نرخ مبادله ارز در اقتصاد را اندازه گیری می کند. با تعداد دفعاتی که پول از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود اندازه گیری می شود. Velocity همچنین تعداد دفعاتی که یک ارز در یک دوره معین استفاده می شود را نشان می دهد. به عبارت ساده تر، سرعت گردش پول عبارت است از کل مصرف پول توسط مشتریان و مشاغل در اقتصاد. سرعت معمولاً با نرخ تولید ناخالص داخلی(GDP)، یک کشور اندازه گیری می شود. در این مقاله با این مفهوم مهم و پیچیده و فرمول های آن آشنا می شویم سپس به نحوه استفاده از سرعت پول در ارزهای دیجیتال می پردازیم.
آشنایی با سرعت گردش پول
سرعت گردش پول برای اندازه گیری مقدار پول در گردش استفاده می شود که برای خرید محصولات و خدمات استفاده می شود. این به اقتصاددانان و سرمایه گذاران کمک می کند تا قدرت اقتصادی یک کشور را ارزیابی کنند. سرعت بالای گردش پول در ارزهای فیات عموماً نشان دهنده اقتصاد سالم و در حال گسترش است و سرعت پایین گردش پول نشانه رکود اقتصادی است.
سرعت معیاری است که توسط اقتصاددانان محاسبه می شود. اگرچه شاخص کلیدی اقتصاد نیست اما میتوان از آن در کنار سایر شاخصهای کلیدی مانند تولید ناخالص داخلی، نرخ بیکاری و تورم برای تعیین سلامت اقتصاد یک کشور استفاده کرد. تولید ناخالص داخلی و عرضه پول دو عنصر مهم در فرمول سرعت پول هستند.
اقتصادی که از نرخ گردش پول بالاتری نسبت به اقتصاد سایر کشورها برخوردار باشد، از آنها توسعه یافته تر است. این شاخص همچنین برای مشاغل و ارزهای دیجیتال استفاده می شود. در ارزهای رمزنگاری شده، زمانی که سرعت پول (کوین یا توکن) بالا باشد، نشان میدهد که مشتریان و پروژهها داوطلبانه آنها را خرج میکنند و سرعت را افزایش میدهند. در ادامه به بحث بیشتر در مورد ارزهای دیجیتال خواهیم پرداخت.
فرمول محاسبه Velocity
مثالی که خواندید یک مثال ساده اقتصادی است اما در مقیاس های بزرگتر، مانند گردش پول در بین جمعیت یک کشور، از شاخص سرعت برای محاسبه سرعت گردش پول استفاده می شود.
سرعت گردش پول = تولید ناخالص داخلی(GDP)/ عرضه پول
عرضه پول یک معیار واضح است اما تولید ناخالص داخلی(GDP)، نشان دهنده کل مقدار خدمات و محصولات در اقتصاد یک کشور است.
سرعت گردش توکن
شاخص سرعت را می توان در حوزه ارزهای دیجیتال نیز محاسبه کرد. سرعت گردش توکن یک جنبه کلیدی است که بر ارزش آتی توکن تأثیر می گذارد. هر چه سرعت گردش کوین یا توکن بیشتر باشد، افراد بیشتری آن پروژه را خرید و فروش می کنند. اما با استفاده از فرمول محاسبه باید دید افزایش سرعت توکن چه تاثیری بر مقدار آن خواهد داشت.
فرمول محاسبه سرعت گردش توکن ها
محاسبه سرعت در ارزهای دیجیتال تعاریف متفاوتی دارد اما در نهایت همه آنها تقریباً معنای یکسانی دارند. در ادامه به بررسی تمامی تعاریف و فرمول ها می پردازیم.
معادله شماره 1: MV=PT
- M: عرضه پول
- V: سرعت پول
- P: سطح متوسط قیمت کالاها
- T: شاخص هزینه (تعداد کل معاملات اقتصادی)
معادله شماره 2: MV=PQ
- M: اندازه دارایی
- V: سرعت گردش پول (تعداد دفعاتی که یک توکن در طور روز دست به دست میشود.)
- P: قیمت توکن
- Q: مقدار توکن در گردش (عرضه در گردش)
با استفاده از تعریف برنیسکه، برای بهدست آوردن سرعت گردش توکن باید M را یک طرف معادله قرار دهیم: M=PQ/V
معادله شماره 3: MC=TH
- M: کل عرضه کوین
- C: قیمت ارز
- T: حجم معاملات یا تراکنشها
- H: مدت زمانی که کاربر کوینی را پیش از انجام تراکنش نگهداری میکند.
با استفاده از تعریف بوترین، برای حل معادله سرعت گردش توکن، باید C را یک طرف معادله قرار دهیم: C=TH/M
در هر دو تعریف، سرعت کوین با ارزش توکن نسبت معکوس دارد، یعنی هرچه معاملهگران توکن را طولانی تر نگه دارند یا به اصطلاح هولد کنند، قیمت آن در نهایت افزایش مییابد.
روش های کاهش سرعت گردش توکن
چندین راه برای کاهش جریان پول وجود دارد:
1. از مکانیسم تقسیم سود (سوزاندن یا بازخرید) استفاده کنید.
این روش نوعی برنامه تشویقی محسوب می شود. یعنی زمانی که کاهش قیمت زیاد است، سود توکن را افزایش میدهند تا کاربران بتوانند دوباره خرید کنند و توکن را نگه دارند تا دوباره سود دریافت کنند. در نهایت باعث افزایش قیمت و کاهش سرعت گردش توکن می شود.
2. استیکینگ و سهام گذاری در پروتکل ها برای قفل کردن دارایی ها
زمانی که دارایی های کاربر بر روی پلتفرم ها قفل می شود، قطعا برداشتی از آن ها صورت نمی گیرد که باعث کاهش سرعت گردش توکن ها و افزایش قیمت می شود.
3. استفاده از مکانیسم سوزاندن و تولید توکن متعادل
این روش را به عنوان یک انتشار ضد تورم توکن می شناسند زیرا باید یک رابطه خطی بین استفاده از پروتکل و قیمت توکن آن وجود داشته باشد؛ یعنی اگر یک پروتکل در یک ماه توکن های بیشتری نسبت به ماه قبل تولید کند، ممکن است به دلیل عدم کشش پروتکل برای عرضه بیشتر، قیمت افزایش یابد.
4. گیمیفیکیشن برای تشویق هولد کردن
روش گیمیفیکیشن یا بازی بیشتر در مورد تشویق کاربران به نگه داشتن توکن است. به عنوان مثال، سازنده توکن می تواند بگوید که اگر این ارز دیجیتال را به مدت 3 ماه نگه دارید، توکن های پاداش دریافت خواهید کرد.
5. تبدیل به توکنی برای ذخیره ارزش
تقریباً یک کار دشوار است زیرا به ظرفیت فنی و پذیرش بازار توکن ها مربوط می شود. اگر معاملهگران و سرمایهگذاران به توکنها بهعنوان یک ذخیرهکننده ارزش باور داشته باشند، احتمالاً مایلند به جای فروش، توکن های خود را حفظ کنند. یکی از دلایل هولد کردن، انتظار افزایش قیمت آن است. در تئوری، این مساله باعث کاهش گردش توکن ها و افزایش قیمت می شود؛ همان جایی است که بیت کوین امروز قرار دارد.
کلام آخر
سرعت گردش پول یا همان ولوسیتی یکی از شاخص های مهم و کلیدی است که بر ارزش بلندمدت توکن ها تأثیر می گذارد. بیشتر توکنهای کاربردی دلایل قانعکنندهای برای نگهداری آنها ارائه نمیکنند که باعث میشود سرعت گردش برخی از آنها بسیار بالا باشد. پروژه هایی که در درازمدت سرعت گردش توکن بالایی دارند، سعی در تغییر این فرآیند و افزایش ارزش و قیمت توکن دارند. بنابراین توسعه دهندگان این پروژه ها سعی می کنند از مکانیسم هایی برای کاهش سرعت گردش توکن ها استفاده کنند.